Czeglédi Péter Református Gimnázium
„Töviseken át a rózsákhoz”

 

eszterh futas 06 tn2017. szeptember 15. - Több mint 700 km, 7 nap, 22 település, 22 emlékhely, rendületlen kitartás. Ez várt a 10 fős futócsapatra...

 

 

eszterh futas 01 tnTöbb mint 700 km, 7 nap, 22 település, 22 emlékhely, rendületlen kitartás. Ez várt a 10 fős futócsapatra, mely Zsélyi Zoltán vezetésével arra vállalkozott, hogy átfutják Felvidéket, kelettől nyugatig, érintve minden olyan települést, ahol emléket állítottak Gróf Esterházy Jánosnak. Ők különös módját választották annak, hogy tiszteletüket tegyék a mártírsorsú felvidéki politikus megtépázott emléke előtt.

eszterh futas 04 tnA Gróf Esterházy János Emlékfutás résztvevői szeptember 15-én a délutáni órákban érték el Léva város határát, ahol a Czeglédi Péter Református Gimnázium lelkes diákjai és tanárai várták, hogy csatlakozhassanak hozzájuk. Együtt tették meg az utat a gimnázium épületéig, ahol a lévai magyar szervezetek vezetői, és az iskola tanárai már nagy tisztelettel várták a kitartó csapatot. Kiss Beáta igazgatónő köszöntötte a futókat, majd az erdélyi származású Juhos Gábor is megosztotta velünk néhány gondolatát, az elmúlt napok élményeit. Ezt követően felkötésre kerültek az emlékkeresztre a lévai magyar szervezetek szalagjai, és és az igazgatónő átadta a lévai földet. A futók ugyanis az általuk érintett települések áldott rögéből gyűjtötték össze a gróf sírhantát alkotó földet. A nemzeti himnusz felcsendülése után, egy szerény állófogadásra invitáltuk a résztvevőket, melyet kötetlen beszélgetés övezett.

Képgaléria...